About Me

.


me and sayang.... ;)

Daisypath Anniversary tickers

ma baby...;)

Lilypie Maternity tickers

cik ter...

kisah sue,abah dan sue sue...(susu)  

Posted by: Sue Rosli

hahahaha.. arini lagi sekali aku melawat photo album aku dlm laptop nie... lagi sekali la aku nak crita yg aku tgh dilanda kesengalan yg kritikal sekarang ni... hmm..tu arr.. dah keje..g brenti...dah brenti nak kerja plak.. jadi kerja plak nak keje g carik keje len... huh!!

berbalik pada tajuk...

aku teringat kisah aku mase abes SPM dulu.. punya la boring kat umah tatau nak wat ape.. pastu mayb abah aku pun rase semak je mata die tgk aku terbongkang mengangkang depan tv tgk tv tanpa rase ingin mencari kerja kat gerik tu.. dia pon senyap2 g daftar aku join PKSN yakni nama panjangnye.. Program Khidmat Sosial Negara... ni khas untuk rremaja yg suke bersosial cam haku.. wakakaka... salah..salah... Program ni cam PLKN la jugak tapi bezanya masa je.. PLKN biasa 3 bulan.. tp PKSN 2 minggu jer...dan aku rase bertuah sbb batch aku adalah batch yg terakhir ade PKSN.. sbb nex yearnye pulak dah jadi PLKN... konsep nye same... ala-ala ketenteraan la jugak.. haaa... nak taknak dah abah aku daftar nama aku..aku terpaksa jugak pergi... sambil bawak beg AF kuar rumah diiringin hilai tawa adik2n mak aku... ciss....

dalam mase 2 minggu tu macam2 aktiviti la buat sampai lebam2 mata aku ni tak cukup tido... kene rendam dlm kolam ikan toksah cite arr...yeww..mmg kejam sungguh program tu..nak termuntah aku kalau crita balik... wekkk..wekkkkk!!! skip la crita tu.. yang aku nak crita ni...3 hari terakhir program tu..selepas balik dari program anak angkat kat kuala nerang.. trus sambung aktiviti mendaki gunung plak... perghh!! first time aku nak naik gunung ni..aku duk bayangkan camne la nanti bile dah sampai kat atas..mesti mati sebab kekurangan tenaga...!! arrghhh..ngada2 la plak...

untuk pengetahuan kowang.. abah aku ni kire ade dicontact jugak oleh trainer2 yg bengong2 sume tu sbb abah aku ni kire orang gunung jugak le... so, aku duk berharap sangat la kalau abah aku g jugak aku leh bg alasan kat abah aku kata aku tak larat naik so aku leh diketepikan untuk join hiking tu..

perghh..upenye tidak.. abah aku bersekongkol ngan diorang memaksa aku naik jugak gunung tu.. haaa..nak taknak..kene la naik jugak..

di lokasi berkumpul...

aku tgk abah aku tersengeh2 kat ujung tu.. tu nak gelakkan aku arr tu sbb aku tak penah join aktiviti2 cenggini b4 ni... hmm..suke ati abah la..kalau akak jatuh luke pengsan berdarah..abah tanggung or dukung la akak sampai kat puncak..wakakakakak.!!!
kiteorang pun berjalan la dalam group untuk ke kaki gunung...abah aku follow group aku... konon nak jage aku.. hehehehe.... blom pon sampai kaki gunung..aku dah mengah bagai nak pengsan,pitam,migrain,senggugut,sakit jantung,darah tinggi dan sebagainye...mengahhh weiii!!! abah aku gelakkan aku lagii...takpe...takpe....!! dari pagi aku berjalan...sampai la kul 7petang baru sampai kat puncak... mase dalam perjalanan tu tak payah cite la...bayangkan sendiri jer camne perangai kiteorg masing2 yg takde xprience mendaki gunung ni.. air berbotol2...peluh lagi banyak dari air yg kiteorg bekal.. yg bertudung dah tertanggal tudung..yg berbaju (lelaki) dah tertanggal baju... nasib bek takde sape tanggal suar.. ahahahah.... pacat ulat bulu takyah cite arrr... kering tekak aku...tercabot peti suara aku menjerit tgk menatang gedik2 tu... huhh!!! meremang sudah bulu2 tengkok n tiak aku ni bile menaip kisah ni.... geli..gelii!!!

kat puncak..!!

perghh!! dari pagi sampai le maghrib ni mendaki.. mmg betul tekaan aku ..aku hampir mati kekeringan tenaga..!! abah aku steady jer... patut org tua arr semput.. ni tak..orang mude yang semput.. terbalik plak... kat atas puncak tu punya la sejuk.. aku dah la takde bawak baju sejuk.. sebab mase mendaki aku cume pakai t-shirt je... menggigil2 badan aku..tu arrr.. takde preparation awal...men redahhh jer... pastu abah aku pun wat kejutan kat aku.. haaa.. die bawak baju sejuk spare khas untuk aku... dan yg paling best... die hadiahkan aku susu coklat dutch lady kegemaran aku..!! pergh..dalam masa kurang satu minit aku leh abeskan sebotol tu..rindu weii..2 minggu tak minum susu coklat.. trima kasih abah.>!!!!

hahaha... mule arr terasa nak tayang kat orang....

'kawan2..abah saye ikut saye naik gunung ngan saye.... jangan jeless..abah korang takde...!!'.. haahhaah

thanks to abah!!!
ni pic ngan group aku... tgk la muke aku... buruk gile tak mandi satu ari... hahaha

ni la abah aku... hehehehe..thanks abah!!

aku yang mati seketika..cover tido untuk 2 minggu.. huhuhuhu



saje jerr...  

Posted by: Sue Rosli

Harini aku saje selongkar2 fesbuk kawan2..tgk pict orang...bace komen orang... huhuuu.. ni maknanya aku tgh takde keje n aku tgh boring sangat2 la tu.... sambil aku duk tgk pic kawan2 tu aku de terjumpa satu pic yg ditagged oleh kawan aku yg lagi sorang tu.. hahahaha... agak funny jugak tgk pic tu..tapi tatau la korang tgk funny ke idak.. heeee... bukan pe..aku taknak bende ni same jadi kat aku..sbb keadaan sekarang ni dah macam nak jadi betul2 je.. heee... buat sayangku mohd khairulnizam khair... ayang taknak bende ni jadi oke... pleaseeeeeeeeeeeee..!! heeee....


ni la pic yang aku cakap tu... kekekekeke.....

baby 15 weeks ;)  

Posted by: Sue Rosli


Arini dah genap (jangkaan tarikh) 15 minggu baby aku ni hidup dlm perut... hehehe... bunyi cam menakutkan je... tp sebenarnye sewonok sangat sbb ni pertama kali nak jadi mummy.. so banyak gak info2 yg aku bace dalam tenet ni....

ape yang aku dah bace kat babycenter.com tu ..waktu baby dah masuk 15 minggu... dah banyak perubahan fizikal berlaku pada baby... antaranya size..skang dah 4 inci panjangnye n berat dlm 2.5 ounces.. lebih kurang cam besar buah epal cenggitu... skang ni kaki baby dah tumbuh lebih panjang dari tangan dia n dia dah boleh buat movement dia sendiri... dah boleh gerak2kan tangan n kaki.. ;) sweet kan??? hehehehe.. waktu ni gak dah terbentuk ayelids baby but still tertutup lagi..tak boleh bukak tpi baby dah pandai n boleh detect light.. bila kita cuba suluhkan cahaya yg terang contohnya mase wat ultrasound..baby dah boleh gerakkan tangan dia untuk tutup mata dia dari silau tu.. hehehhe... ni yg aku bace laa..aku tak g scan lagi bulan ni..

selain dari tu jugak... menurut info tu.. waktu ni kita dah boleh nampak jantina baby... tp jgn terlalu mengharap sangat sebab takut nanti bila dah 7-8 bulan...lain plak jantina dia dari ape yg kita tau sekarang ni...

heee.. tu je yg aku bace... pape nak rujuk... sila la klik kat link ni... http://www.babycenter.com/fetal-development-images-15-weeks..

sekian... ;)

pomfret steamed soy sauce.  

Posted by: Sue Rosli


harini dinner masak simple2 jew... lagi2 tgh ujung bulan ni..gaji tak masuk lagi... so kene la makan makanan yg bajek murah n lagi menyihatkan badan... kekekeke... petang tadi hubby bawak alik ikan pomfret.. ape lagi..aku pun try arrr search dlm internet pasal resepi2 ni... almaklumlaa.. akukan 'terer' gile memasak... haahahah...hubby sajes soh masak ikan ni ngan soya sos... so, aku pun carik la dlm tenet...senang,mudah,ringkas,sedap... sume lebih kurang jew... n jumpa la satu website chinese food ni.. kegemaran hubby aku jugak tu kalau chinese style ni... so aku pun buat la ikut resepi yg dia ajar tu...

bahan2:

- ikan pomfret..(medium size)..tapi aku guna pomfret yg kecik2 tu 6 ekor...
- halia dalam 2 inci (potong panjang)
- garam 1/2 sudu tea

3 benda ni gaulkan sebati n perapkan dalam 10-15 minit

bahan sos:

- 1 sudu besar sos tiram
- 1 sudu besar sos soya
- 1/2 sudu besar gula
- 1 1/2 sudu besar minyak bijan
- 2 sudu air

bahan sos ni gaul sekali dalam satu bowl...sampai sebati

dah sedia 2 bahan tu boleh la stim kan.... semua sekali.. lepas tu masukkan papper sikit dalam satu sudu teh, n daun bawang.. bg wangi.. tu jer...

kalau buat dengan ikan yg betul2 fresh lagi sedap...

selamat mencuba...

p/s: gambar kat atas tu bukan yg aku masak... sbb tak sempat tangkap gambar pun... huhuhu...
tp hasil nye lebih kurang camtu cuma aku wat ni tak sesemak pic tu yg penuh ngan daun hias2,cili n lemon tu... heeee...

 

Posted by: Sue Rosli


assalamualaikum....

hai..sihat ke??? aku rase aku ni cam tak bape nak sihat je.... kesian kan..??? huhuhu
actually...aku dah lame tak menjalankan aktiviti kurang sihat.. tu yg bile dah lame tak buat jadi cam tak sihat jew.. hahahah..apekah aktiviti tak sihat tu..?? hanya mereka2 yg tu saje yg tahu... muahahahah...

aku ni sejak dua menjak...tergedik-gedik perasaan nak balik kampung... al maklumla... bile dapat balik kampung ujung minggu ..nak kene bahagi hari la pulak...cuti ade 2 hari je..sabtu n ahad..so, kampung dah ade dua sekarang kan..kene la bg adil dan saksama....(nasib la sape yg kampung dekat2 tu..kowang ingat bestt????)

spesis aku ni plak dah la rapat ng mak.. bile dpt jumpe mak sehari je..mule la cengeng..!! haish... sungguh tak malu diri ini... huhuhu..agak2 bile la pulak peluang nak duk ng mak lame sket macam b4 kawen dulu.. hahahaa...

hmm... ni betul2 punya kes berat... bile dah dekat seminggu aku berkurung dalam umah ni...almaklumlaa... aku tak keje... keje aku sume dalam umah ni... so..aku dah lupe camne bentuk kl tower n klcc tu... hehehehe... aku dah mule rase sikit perasaan tertekan n menekan n ditekan...n menekankan..n segala2nya laa...sabtu ahad minggu ni plak tak balik kampung sbb bos ru keje n kiteorg pulak kene kurangkan balik kampung... taw2 je arr.. kalau dah balik kampung.. kl-gerik..pegi balik dekat rm300.. tu blom masuk duit kene paw oleh sape2 kat kampung.. hahahaah....sengal!!

balik cite pasal tertekan tadi... aku ni duk dalam kawan bandar.. dengan kualiti udara yg tak bagus,kemudahan yg jauh, transport untuk diri sendiri takde... korang bayangkan sendiri... camne kehidupan aku kat USJ 13 ni.. pesakit kat tanjung rambutan tu yg tahap kegilaan dia dah kurang tu pun leh kuar jalan2 kat kawasan sekitarnye taw.. ni kan pula aku yg blom nak gila..tapi mayb tak lame lagi boleh jadi betul kalau tak dirawat segera.. haahahaha... mintak hampunnnnn...!!! harapkan kuar depan umah n jalan2 sekitar kawasan perumahan ni je la yg mampu... gile ke hape..??? nak jlan depan umah org sorang2???? hadushhh... nak lepak depan umah lame2 pun tak lalu sebab bau taik kucing jew... haram jadah punye kucin n tuan kucin tu... leh plak kawasan umah aku jadi port tandas awam depa ... mau je aku bunuh setiap ekor yg masuk dlm kawasan umah ni... kang tak pasal2 kene badi plak.. huhuu...

tertekan tak lagi setakat yg aku cite ni..?? ade la sikit..??? hmmm..meh nak bg pepatah... BERAT MATA MEMANDANG...BERAT LAGI BAHU YG PATAH NAK MEMIKULNYE..!!!

aku dah ngantuk sebenarnye... tapi tak mau g tido g sbb aku tak abes crita lagi...

lagi2 sekarang ni musim World Cup kan.. ade laki pun rase cam takde laki jer...dah sah2 aku bukan kaki bola watpe aku nak menyelit bawah celah ketiak dia duk depan tv kan.. bek aku tido dlm bilik aircond ni.. hahaaha...alkisah world cup pulak...laki aku ni keje ikut offc hour.. tp kalau dah duk usj13 ni alamat tak dpt la nikmat ofc hour tu.. kuar kul 8 pagi..sampai umah kalau nasib baik kul 7mlm.. kalau nasib tak bape nak baik or ari ujan.. kul 9 baru smpai umah..... bile dah smpai umah tu.. rehat kejap n makan malam same2 pastu turn dia bercinta ng tv plak... sampai la kul 4 pagi... kul 4 pagi tu kalau die sedar..die naik la tido dlm bilik.. kalau die bg tv tgk dia.. alamat sampai subuh la tido depan tv... so.. takkan aku nak g teman die tido depan tv kan... haaa..lantak die arrr.. huhuhuhu...pastu bangun pagi.. pusing la balik rutin harian dia.. g keje..balik keje..tgk bola.... hmm.. kire arr..bape jam je muke kiteorang ni mengadap masing2??

sedih tak lagi kisah aku ni...???

hahahah...ade la sikit...kan...

dah laa....esok aku sambung lagi... good nite sume...(tido sowang agi malam ni...;( )

needed!~  

Posted by: Sue Rosli

i need car...!!!
i need money....!!!
i wanna going back to my kampung....!!
and i wanna hug my mak...!!
i miss my mak..!!!

sensitip kew..??  

Posted by: Sue Rosli

aku pun taktau la yg aku ni mmg camni ke..atau sebab2 hormon dah bertukar n kacau bilau...!!~
aku ni terlalu sensitif sangat ker?? tegur sikit je aku nak nangis... kadang2 tahannnn je tamau nangis tapi tetiba bergenang je air mata..selalu kene gelak ng hubby aku... walaupun die yang marah aku... ye arr..dah besar2 pun nak nangis agi...heheheh..pikir2 balik...watpe la aku nangis... manja ker ngade2 tu..?? aku pun taktaw la..

sampai bile ntah....!!?

baby mummy and daddy... ;)  

Posted by: Sue Rosli


last week aku g clinic untuk cek perut... soooooo happy bile dah scan tu n nampak baby dah makin membesar... doktor cakap baby dah 13minggu masa tu... ;)

yang lagi seronok tu bila tgk baby henjut2 badan dia cam excited sangat bile kiteorg tgh tgk die that time... mula hubby terkejut kenapa baby jadi camtu.. bile doktor terangkan yg peringkat ni.. baby dah boleh buat movement dia sendiri baru kiteorg paham.. ye lakan... first time nak jadi parent ni..sume tatau lagi.. heheh.. n kiteorg tgk dia gerak2kan tangan n kaki... so sweet... walaupun baby kecik lagi tp kepala,otak,tangan,kaki sume dah clear boleh nampak.. siap gerak2 agi... jantung dia pun dah nampak ..tgh beating... ;)

tak sabar nak tgk baby lagi untuk nex scan...

hate it!!~  

Posted by: Sue Rosli



napew la tenet ni selow cam siput sakit AIDS ni... kite bayarrrr la weii!! bagi la servis baik sket...!!~ kalau kat TAIWAN tu... line tenet tu sepantas yg sampai takleh nak kejar....!! tgk you tube cam tgk movie jer... takde sangkut2!! dah la tu..FREE lak!!! aduusss.. bila nak maju kite ni kalau camni je selalu...!!

Aku nak upload pitc g Bali ritu pun dah cam malas je.... korang tgk kat facebook aku la ye.... heheheheh...

p/s: tenet kat Taiwan tu laki aku yg cakap... mase die duk taiwan dulu... heee....

Bali..!!~  

Posted by: Sue Rosli

aku g honeymoon buat kali kedua..tapi lokasi kat Bali plak... sementara tgh takde anak ni... elok sangat la kiteorg menghabiskan mase bersame dulu.. kekekekeke... korang leh tgk pict2 yg aku upload ni..tp tak semua laa... ;)

enjoy!!






my baby..  

Posted by: Sue Rosli

sambungan dari episod aku loya2 tu.. heheheh...

esoknye kan... laki aku dengan penuh excited n teruja la kononnye nak jadi daddy... die wat halfday je keje... pagi tu kiteorg siap2 n cari klinik ibu ngandung.. first time gak la wat keje ni yakni mencari klinik ibu ngandung... bukan taw pun yg mana satu klinik perlu masuk...n yg mana satu yg bagus... memusing satu subang jaya ni..last2 die tepon member dia n diorg sajes g je klinik kat taipan tu.. pusat rawatan islam.. dengar nama klinik pun dah rase lega... so trus kiteorg tuju kat klinik tu... heheheh..

berdebar gak la nak g cek ni... sampai turn aku...kami berdua pun masuk n doktor pun cek la pesakit die ni...(tak sakit pon....).. huhuhu...

mase 1st scan tu...Dr tu cakap mmg aku disahkan mengandung... hehehehe tp yang malangnye... die takleh bajek lagi umur baby tu sbb terlalu kecik sangat... die cuma estimate yg baby tu baru 4 minggu... kalau nak ikutkan tarikh last period aku tu mayb aku dah 2 bulan..tp sebab aku ade masalah period tak teratur n scan tak nampak baby so dia takleh nak ckp yg aku dah 2 bulan..so dia soh aku dtg lagi nex 2 week...so.. dr tu pon bagi aku folic asid soh makan... pas buat bayaran kat kaunter...kiteorg pon balik umah...dengan senyuman yang mengatakan aku komfom dah ngandung.. heeeeeeeeeeeeeeeeeeee.....;)

nex 2 weekkks....

dengan penuh excitednye..!! g klinik yg same untuk cek...
kali ni doktor lain plak..dr azizah ..same name mak aku lak doktor ni.. heheheh...dia pun interview aku cam doktor yg mule2 ritu n dia pun bajek aku dah 3 bulan mayb... pulak... macam2 la doktor ni..so dia pun start scan n kali ni aku baru nampak satu ketulan yg bulat2 bujur gitu.. haaa.. baru la clear... so, dah boleh ukur... doktor tu cakap aku dah peknen 8 minggu 5 hari...(ikut scale)... waaa... dah 2 bulan upenye aku ni...patutla lain macam je rase badan aku sejak dua menjak ni.. hehehhe.... baru la puas hati.. hehehhe... n lepas abes sume keje ng doktor tu.. kiteorg pun balik... n memulakan kehidupan seperti luar biase.. sume takleh buat dah...hahhaaa.. aku dah mule rase ngade2.. masak takleh...makan pun tak lalu n macam2 la.. keje berat lagi la takleh buat.. kekeke.. tp betul la.. bukan saje2 buat ngade2 taw.. ketahuilah wahai suamiku.. mmg tak larat sangat.. masuk dapur pun dah nak termuntah...masuk bilik air lagi la nak termuntah... duduk tak kena...berdiri tak kena..baring pun tak kena... kesian binimu ini... ;(...huhuu..


(nampak tak baby...yg bulat kale putih tu dalam kantung yang warna gelap...)

sweeeet.....  

Posted by: Sue Rosli



HAHAHAHA!!~
kowang nak taw pasalpe aku gelak...!!??? aku pun tatau pasalpe aku nak tergelak... actually ni kisah aku yang pertama kali akan bakal menjadi seorang Mummy..!!~ hehehe.. cam tak percaya je...

al kisah....

masa ni bulan 2...period aku dah mmg irregular..so..agak susah aku nak taw aku ni pregnant ke or mmg period lambat...sepanjang bulan tu mmg aku rase sangat badan aku ni cam ade something yg agak luar biase... rase cam badan ni lemah sangat..asyik tak larat je...jadi malas...pening n muke pun pucat jew... aku pada mulanye pikir yg aku ni mayb dah mengandung.... hehehehe.. syok je rase that time.. tak sabar nak g cek.. so, setiap kali keluar mesti singgah watson or guardian n farmasi ke ape2 je la...beli test kit... (kalau nak taw aku beli test kit dekat 4-5 test) sebab aku beli banyak tu..aku beli yg murah punye..harga rm17 tu... aku bile tak dtg period je aku cek.. bile cek..negative.... banyak kali la jugak... tu pasal banyak aku beli.. hehehe..rase buang duit je cek2 result negative... huhuhu


1 day...

aku sembang2 ng kak erni...(wife member laki aku...).. kiteorg bertukar2 cerita..ye la..yg takde pengalaman ni mestila refer kat orang yg dah berpengalaman sikit dari kita kan... dia pon cam aku jugak kisahnye... mempunyai masalah yg same mase mula2 kawen... n dapat anak lambat... so..dia ade la sajes aku makan EPO..(evening primerose oil)... dia cakap untuk kesihatan wanita...bagus untuk kuatkan rahim n aturkan balik period kita, so aku pun tergedik2 la ajak laki aku yg best lagi ucuk manje ni g farmasi beli supplement tu..malam tu jugak kiteorg kuar g beli..n aku pon rembat satu g Test kit...yg ni..mahal sket..RM28..(biase la kalau g ng laki...paw yg mahal2 sket)... hehehehhe...n start esok pagi.. aku pun amek 2 biji sehari sekali makan EPO tu....

(ni la bunga evening prirose oil tu..)
aku makan splment ni dalam seminggu je....kemudian..satu pagi yg sangat malas...aku rase badan aku ni sangat la tak larat n rase nak muntah sumenye ade...n aku pun dalam keadaan yang tak mandi lagi n terbaring macam dugung kelaparan tu..mule la berangan2 n tergatai2 tangan tu n guna test kit yg baru beli tu... tanpa melengahkan mase...n aku pun dah tak tahan mmg nak terkucil je dat time...aku pun bedal guna test kit tu..dengan harapan yg mengunung tinggi mengalahkan roket yg nak ke bulan tu......hahaha..suke betul aku bile tgk result yg kuar tu.. jeng..jeng jengggggggggggggggg!!!






POSITIVE!!!!!!!!

trus aku snap pict ni n aku MMS kat laki aku.. dat time die dah g ofis dah pon... hehehe... n bermula la kisah aku yg ari2 tersenyum aje....

HaLLoW~~!  

Posted by: Sue Rosli


hai sume... lama dah aku tak masuk blog ni... banyak nak kene update ni.. tengok kiri kanan atas bawah sume dah bersawang.. silap ari bulan biawak pun datang beranak pinak dalam blog ni.. hahahah..

cukup...

intro yang sangaat mengarot...!~ heheheh

actually..banyak bende yg aku nak coretkan dekat sini... ye la.. sejak kawen ni dah banyak plak story yg teringin aku nak share ng korang sume...hehehe... ok.. kite nak mule kat mane erkk.. disebabkan tarikh pun dah banyak skip... aku bedal je la yerk.. so !! enjoy je ape yg ade dlm ni ye kengkawan.. have fun!!~


Extended Network Banners Related Posts with Thumbnails

meh sembang kat sini...;)


ShoutMix chat widget