CUBA JANGAN TAK CUBA TAU….. SEDAP-SEDAP NIH…
SAMBAL SOTONG

Bahan-bahan |
1 kg sotong 1 labu bawang besar [mayang/hiriskan] 1/2 cawan jus asam jawa 3 s/b sos tomato garam gula minyak
Bahan kisar 20 biji cili kering 5 ulas bawang merah 2 ulas bawang putih 1 cm belacan |
Cara Memasak |
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan kisar sehingga garing dan naik minyak. 2. Masukkan jus asam jawa dan sos tomato. Kacau rata. 3. Masukkan gula dan garam, dan masakkan sehingga naik minyak dan pekat. 4. Masukkan sotong dan bawang besar. Kacau rata. 5. Biarkan sebentar supaya sotong masak dan bawang agak layu. Tutup api. 6. Hidangkan dengan nasi biasa atau nasi lemak. |

MASAK LEMAK SIPUT SEDUT
Bahan-bahan |
Bahan A 1 kg siput sedut [potong belakangnya..basuh dan toskan] 2 cawan santan cair ] 2 santan pekat ] 1 biji kelapa 1 biji ubi keladi [potong kecil dan rebus...dan toskan] 1 helai daun kunyit [koyakkan]
Bahan Mesin 20 tangkai cili api (ikut pedas) 3 ulas bawang kecil garam serbuk kunyit |
Cara Memasak |
1. Masukkan semua bahan kecuali santan pekat dalam periuk dan didehkan perlahan-laha sehingga mendideh. 2. Masukkan santan pekat dan biarkan mendideh sekali lagi. 3. Angkat dan hidangkan bersama nasi putih. |

SWEET-SOUR KETAM
Bahan-bahan |
4 ekor ketam [potong 2 dan bersihkan] 3 s/b minyak masak 3 s/besar sos cili 6 s/b sos tomato 1 cawan air 1 s/k garam 1 s/b gula 1/2 cawan nenas - jika suka [dipotong dadu] 2 biji tomato [dibelah] 1 biji telur [pukul sikit] 1 pokok daun bawang [mayang 1 inci]
Bahan hiris 2 ulas bawang putih 1 labu bawang besar |
Cara Memasak |
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan hiris sehingga wangi. 2. Masukkan air, sos cili, sos tomato dan ketam. Biarkan mendideh. 3. Masukkan garam dan gula sedikit. 4. Masukkan telur dan kacau sikit. Biarkan mendideh. 5. Masukkan buah tomato dan nenas dan kacau rata. 6. Bila dah nampak pekat masukkan daun bawang dan angkat. 7. Masukkan dalam pinggan besar.. |

Sambal Udang & Petai
Bahan-bahan |
500 gm udang [buangkan kulit dan bersihkan] 30 biji buah petai 1 labu bawang besar [potong gelang] ½ cawan jus asam jawa 3 s/b sos tomato Minyak Garam Gula
Bahan Mesin 20 tangkai cili kering 10 biji bawang merah 2 ulas bawang putih |
Cara Memasak |
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan mesin sehingga naik minyak. 2. Masukkan jus asam jawa dan sos tomato. Kacau rata dn biarkan sehingga naik minyak. 3. Masukkan udang, petai , bawang besar dan garam serta sedikit gula. Masakkan sehingga pekat dengan api kecil. 4. Bila dah nampak pekat boleh tutup api dan masukkan dalam mangkuk hidangan. |

SIAKAP SWEET SOUR
Bahan-bahan |
1 ekor ikan siakap [dibersihkan dan kelarkan] garam dan kunyit
Bahan untuk sos: 5 ulas bawang merah (dimayang) 3 ulas bawang putih (dimayang) 1 cm halia (dihiris halus) 1/2 cawan sos tomato 3 sudu besar sos cili 2 biji cili merah (dipotong nipis) 1/2 cawan air. 1 biji tomato (belah 6) 1 pokok daun bawang & daun sup (potong pendek) Garam dan gula secukup rasa minyak |
Cara Memasak |
1. Ikan dilumurkan garam dan kunyit. Gorengkan sehingga garing. Terbalikkan dua2 belah supaya masak rata. 2. Panaskan minyak dan tumiskan bawang merah, baw. putih dan halia. 3. Apabila wangi masukkan sos tomato, sos cili dan air. 4. Masukkan juga cili potong, garam dan gula. 5. Setelah kuat pekat, tuangkan ke atas ikan siakap yang digorengkan tadi. 6. Hiaskan dgn daun sup & bawang dan hidangkan bersama nasi putih dan juga lauk lain.  AYAM PERCIK LADA HITAM Bahan-bahan | 1 ekor ayam [belah 4] 2 cawan santan [1 biji kelapa] 1 batang serai [ketuk] 3 keping asam keping garam
Bahan Mesin 1 s/b lada hitam 5 tangkai ciliapi 5 ulas bawang merah 2 ulas bawang putih 5 cm halia 2 cm lengkuas 2 cm kunyit 3 batang serai | Cara Memasak | 1. Bersihkan ayam. 2. Masukkkan semua bahan dalam kuali dan biarkan mendideh. 3. Keluarkan ayam dan masukkan dalam loyang. 4. Bakar dalam oven pada suhu 200'C selama 20 minit [gunakan api atas] 5. Masskkan kuah yg lebihan sehinga agak pekat. 6. Bila ayam telah garing boleh hidangkan dengan kuahnya | |

SUP TULANG ala MAMAK
Bahan-bahan |
1 kg tulang 2 s/b minyak makan 3 s/b rempah sup/kurma [bancuh dgn air sikit] 4 biji kentang [belah 4] 1 batang carrot [potong kecil] 1 pokok daun sup dan daun bawang [hiriskan] 1 batang serai [ketuk] 2 biji tomato [belah 4] garam bawang goreng air secukupnya
Bahan tumbuk 7 ulas bawang merah 3 ulas bawang putih 3 sm halia 1 s/k lada hitam
Bahan rempah tumis 1 inci kulit kayu manis 2 kuntum bunga lawang 5 kuntum bunga cengkih 2 biji buak pelaga |
Cara Memasak |
1. Tulang dipotongkan kecil. Basuh dan toskan. 2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumbuk dan rempah tumis. 3. Masukkan rempah sup/kurma, tulang, serai dan kacau rata. 4. Rebuskan sehingga daging di ulang betul-betul lembut. 5. Masukkan kentang, carrot, air dan garam. Biarkan mendideh. 6. Biarkan reneh sehingga kentang dan carrot lembut. 7. Tutup api dan masukkan tomato. 8. Masukkan dalam mangkuk hidangan dan taburkan bawang goreng dan daun sup & daun bawang. |

NASI DAGING
Bahan-bahan |
1 kg. daging....potong sebesar 4 inci dan rebus dgn halia sehingga lembut 6 cawan beras bathmati....bersih dan toskan 8 cawan air rebusan daging 1 cawan susu cair 3 sudu besar minyak sapi 1 tin tomato sup [500 gm tomato cincangkan] 3 susu besar rempah kurma dibancuh dgn sedikit air 2 sudu besar kismis 5 helai daun pandan ..disimpulkan garam & gula secukup rasa
Bahan tumis 2 inci kulit kayu manis 2 kuntum bunga lawang 5 kuntum bunga cengkih 3 kuntum buag pelaga 2 labu bawang besar ] 3 ulas bawang putih ] mayang halus atau tumbuk 1 inci halia ] |
Cara Memasak |
1. Panaskan minyak sapi dalam periuk Rice Cooker 2. Tumiskan bahan tumis dan dimayangkan. 3. Masukkan rempah yang dibancuh dgn sedikit air..biarkan wangi. 4. Masukkan air rebusan daging, tomato sup , susu cair dan daging...biarkan mendideh. 5. Masukkan daun pandan, garam , gula , beras dan kismis 6. Pindahkan periuk Rice Cooker dan biarkan nasi masak saperti biasa. 7. Hidangkan bersama Dalca Sayuran dan Air Asam. |