About Me

.


me and sayang.... ;)

Daisypath Anniversary tickers

ma baby...;)

Lilypie Maternity tickers

cik ter...

Koh Samui,Thailand... the best location for honeymoon....  

Posted by: Sue Rosli











Jumaat...15januari2010


Hari Pertama

jam 630 pagi lagi aku dah bangun..huhuhu..SEMANGAT KESUKANAN betul!! ye arr..mane tak nye... dr mlm sebelumtu lagi hubby dah warning aku supaya siap awal sbb nak g airport kene check in 2 jam awal untuk international flite... hmmm.. 630 pun laki aku duk berdengkur lagi... takpe laaa..die bersiap cepat je..aku jer yg bersiap lambat... tp oke plak aritu..kul 7 aku dah setel sume bende..biase sejam setengah br complete... (adakah aku terlalu semngat??) heheheh...

pas make sure sume bende dah ade...check rumah... kiteorg turun dr aprtment untuk dapatkan teksi..kul 730..nasib bek ade teksi kat bawah..kalau tak kene tunggu lagi...

sampai Subang airport...tepat kul 8... dah cek in... carik money changger..tukar USD... pastu jalan... kiteorg nek firefly... kul 1030 sampai kul 1230 waktu malaysia.... kat sane dah kul 130... waktu diorg cepat sejam dr waktu kite... 2 jam perjalanan... kebas jugak arr duk lame2 dlm tu..

seronok punye hal..kiteorg tak heran.... dah sampai samui airport tu..kene interview plak ng imgresen... aduyai...macam la aku ni jahat sgt.. kekekek... tp oke arr..prosedur camtu kan biase jer kat mane2 airport... tp bnyk tanye betul depa tu..tu yg aku tak puas ati tu.. kekekke... dah setel sume interview depa tu...carik money changer lagi..tukat usd ke thai bath plak.... dah setel sume perkara penting tu.. kiteorg amek cab pergi otel...

harga cab... 500b= rm50 +- (10b=rm0.98sen kalau tak silap aku)... perjalanan dari samui airport g ke hotel lebih kurang 15-20 minit... bergantung kepada kesesakan lalulintas.. hahaha.. macam la jem sagt jalan kat samui tu... tp tu laa...sepanjang perjalanan mane de jalan besar..sume standart jalan kg kite kat Malaysia...1 link jerk...kg kite kat malaysia pun dah ade 2-4 link....heheheh

sampai hotel..kiteorg duk Chaweng cove resotel... pakej holiday firefly... aku taktau harga berapa sbb hubby yg bayarkan..tapi best arr... puas ati... layanan pun terbaik dr ladang!!.... hotel kiteorg terletak dlm town chaweng... kawasan tumpuan kat samui island tu... shopping area,hotel2 sume tepi beach,sumenye dekat je kat situ...chaweng lake pun kat situ jugak..kire tempat yg kiteorg pilih ni mmg the best arr kalau nak duduk... sume dekat... dah sampai kat hotel tu..kiteorg rehat2kan badan kejap...walaupun perut mmg lapar gile... mane makan lagi dr tadi... lepas kemas2 sket..kiteorg pon memulakan perjalanan....yeyyy!!!

kul 3 lebih...dah puas berehat dlm bilik n menikmati keindahan chaweng beach dari balkoni hotel... kiteorg pun turun bawah n sewa moto...

sewa moto (honda click versi thailand pakai minyak gasoline)...

sewa moto 200B/day... kiteorg bedal sewa 2 hari...
minyak gasolin 40b/liter... satu ari perjalan kiteorg guna dekat 4liter...
haaa..kire la sendiri baper kiteorg abes kat moto saje...hahahah

perjalan kami dimulakan dengan bismillah dan doa naik kenderaan.... hehehe..dengan niat nak g cari makan... sebelum tu kiteorg alas perut makan buah2an ..aku cam biase...beli tembikai... hubby beli papaya... harga 20B tuk 2 item tu.. same jer la ng harga kat malaysia ni...

kiteorg pun start njin n jalan carik kedai makanan halal ... sepanjang perjalanan kiteorg..banyak tempat kiteorg brenti kejap untuk snap2... antaranya kawasan BAN CHAWENG NOI.. snap2 kat view point kat cliffrock...mmg cantik..suke sangat.... pas puas tangkap gambar... kiteorg teruskan perjalanan mak hai.. mmg susah nak carik.. actually hari 1st ni kiteorg tak tau lagi tempat mana yg perlu kami tuju...cuma berpandukan map jer..kiteorg carik ade 1 kg muslim (sbb dlm map tu ade tulis muslim village)...so kiteorg trus tuju kg tu untuk cari mkn..(yakin sbb ade org melayu yg jual makanan halal).. dah la jalan ikut perjalanan yg jaoh..aku rase kiteorg dah buat perjalanan yg berbentuk hurup U....dekat 2 jam nek moto...kematu bontot aku!!!!... dah tu... sampai satu tahap... kiteorg brenti kan moto n tanye org tepi jalan tu... tgk bini die pakai tudung..yakin...!!! ni la org muslim... kekeke... hubby aku bg salam n die jawab balik..kompom..!! abg aku tanye die halal restoren... upenyer dia tak paham...!! yg die jawab 'oke..oke'.. hmm... last2... hubby wat isyarat makan n sebut perkataan HALAL... baru la die paham... then die tunjuk satu kedai ni ade tulisan halal.. so tanpa berlengah lagi..kiteorg trus menujukedai makan tu... yg kelakarnyer.. mamat tadi tu mmg tak paham inggeris upenye... nak ckp melayu lagi la tak paham...die org thai muslim...ckap thank you pun die balas OKE....OKE... hmm..takpe la mat! semuanya OKE,YES, n GOOD je..hehehe thanks ye mat sbb dah tunjuk kiteorg satu tempat untuk isi perut...

dlm kedai...
kedai dia biase jerk... masuk2... hubby kompomkan sekali lagi.. 'HALAL??' dia balas...'HALAL'... haa..ape lagi..trus order.. dah selesai order die tanyer kiteorg dr mana..kiteorg pon ckp la dr malaysia... trus dia ckp dia pun baru balik je dr malaysia... dulu dia duk padang besar..berniaga kedai makan kat sane.. hmm..ckp melayu trus arr... walaupun melayu dia tak bape nak betul sgt... janji dia paham sudah.. die pun introduce kiteorg makanan org thai.. aku biase jer..order tomyam,sayur sket,telur.. nasik putih... air sirap limau... sudah.. !! hubby plak tgk ade satu gulai ikan tu... minah tu ckp yg ni pedas sgt kalau tak tahan takleh makan... hubby aku pun order sbb die mmg suke makan pedas... perghh!! gulai ikan tu mmg pedas gile.. ibarat kite makan n ratah cili padi sambil tgk tv..tp aku rase lagi pedas...org thai kan mmg suke padas... hubby aku pun dengan konfiden boleh hirup cam takde aper2 jer... aku tak makan sgt sekadar rase ujung2 lidah je sbb perut aku ni tak tahan pedas..tkut cirit plak nanti.. dah kenyang..kiteorg tanyer sket kat minah tu tempat2 lain yg ade jual halal food... die pon cite tempat2 yg ade.. upenyer kiteorg mkn tu bukannye kg melayu.. kiteorg dah terlepas ke daerah NATHON.. kg melayu tu daerah HUA THANON.. kalau dari CHAWENG tu dekat sgt..tp sbb jalan ikut jalan besar jer.. lagi suku perjalanan jer kiteorg dah bleh lengkapkan travel satu pulau... mmg dasat aritu... huhuhu... kedai yg aku makan tu kalau korang nak pegi nanti die betul2 depan jetty (tempat org naik ferry nak pegi tanah besar... senang jer cari tempat tu kalau dah tau jetty kat mane...

dah kenyang... kul 7 lebih kiteorg start balik... ikut jalan yg sepatutnye kiteorg jalan.. dekat jer..tak sampai sejam... dah sampai hotel.. mandi2 n rehat sekejap sbb terlalu kenyang...

dah malam ni....kiteorg balik otel n mandi2... then jalan2...tgk kehidupan manusia thailand waktu mlm.. syok ooo... siang lelaki tulin..bila malam menjelma.. bertukarrrr jd sailormoon.. wkakakak... ramai jugak bapok2 malam tu.. lagi2 kat bar.. restoren2 xclusve..tepi2 jalan pon ade... ape lagi..snap2 la...!!!

dah penat..balik otel..mlm tu hubby aku dah start wat hal.. sakit perut... haaaa... tu laaa... makan lagi bende2 pedas camtu... kan dah sakit... hahaha... igtkan malam tu nak g party sbb kat Samui bile bulan penuh diorg de wat FULL MOON PARTY...tp tak jadi g,bg hubby aku rehat sbb sakit perut...ciann die....;( hehehe

HARI KEDUA....


pagi2 lagi aku dah bgn dengan harapan dapat mulekan perjalanan untuk travel satu pulau... tp hubby aku dekat 20x dia cirit upenyer time aku tido semalam... sian nyer... tu laa..degilll!!! hmm..aku pun wat la oat n bg dia mkn panadol versi siam... mmg kuat ubat die..500mg...kalau kat malaysia ni tak lepas jual nieh... tp still tak oke jugak hubby aku... sampai la petang...
tapi pagi tu aku mintak kebenaran dia untuk keluar pusing2 chaweng town... sementara dia rehat dlm bilik...

aku pun pusing2 chaweng town n snap2 pic town chaweng sampai la ke chaweng lake ... takut jugak jalan sorang2 tempat org ni.. tp tak kisah sgt sbb ramai org... kat samui ni aku dah rase mcm kat tempat org putih plak sbb nyer bilangan mat minah salleh lagi ramai dr penduduk thai... dah puas pusing2..aku balik hotel... n tgk hubby still tido lagi... perut aku dah laparrr sgt ni...mane nak carik makanan halal ni....takkan nak pegi jao2 tu lagi... ;(

balik bilik aku masak meggi..nasib bek ade bawak bekal sket... heehhe... at the same time..kesian aku tgk hubby... dah pucat lesi dah..takde tenaga...

last2 kiteorg turun jugak kat farmasi bawah tu... beli kan ubat antibiotik... kalau korang nak taw.. kat samui ni..paling banyak sekali kedai ialah farmasi and supermart... rasenyer farmasi diorg tu selang 5 kedai..farmasi lagi..selang lagi..farmasi lagi... so..tak payah takut kalau sakit.. keekekek

dah petang sikit dlm kul 4 lebih time thailand.. hubby dah boleh jalan2... so kiteorg jalan2 ke BO PHUT plak... kat sini pun ade muslim vlge jugak...kiteorg beli ayam golek... tapau wat makan dlm bilik... sepanjang perjalanan... banyak tempat kiteorg g... antaranya...PAGODA kHO HUA JOOK .. BIG BUDDHA, CLIFFROCK, GRANDFATHER ROCK, GRANDMOTHER ROCK, CHAWENG LAKE, n banyak lagi.. sepanjang perjalanan hari ni yg singkat tu kiteorg lalu tepi pantai jerk.... mmg puas ati...

mase kat PAGODA KHO HUA JOOK tu.. kiteorg kat atas bukit tu bleh nampak view sume kawasan especially CHAWENG AREA.. mmg sangat cantik.... kat BIG BUDDHA tu plak tempat org buddha sembahyang... lalu jer la... CLIFFROCK tu tempat view top point kalau nak skodeng minah2 saleh.. kekeke... kat ROCKY BEACH plak kiteorg melawat tempat nama GRAND FATHER n MOTHER rock.. batu ni menyerupai tettt org laki n tettttt org pompuan.. dats y la depa buh name camtu.. hehehe.. tp betul laa..lebih kurang bentuknye.. kekekeke....

dah puas berjalan... kiteorg pon balik ke hotel... mandi2 n rehat2..siang td dpt la jugak aku paw laki aku beli baju,rantai n sepende die.. kekekek.. kiteorg pon makan la ayam golek yg kiteorg tapaw tadi.. habis..seekor yama... 2 org makan..punye la lapo.... kesian.... ehehehe..mlm tu dah siap mandi.. kiteorg jln2 tepi beach plak... hehehe... ;)

dah penat jalan... kiteorg balik tido.. krohhhhh...krohhhhhh...

HARI KETIGA...


bangun..bangun.. sarapan.. hehehe..siap2 mandi n kemas2 sket bilik tu...kiteorg turun sarapan kat restoren otel.. nak makan lebih2 takut plak.. kiteorg makan roti n jus jerk...

dah siap makan balik bilik..kemas ape yg patut sbb nak balik Malaysia dah....

so sad... best sgt kat sini...
pas cek ou..naik cab... trus g airport....

balik malaysia... bye bye SAMUI!!! muahh!

On dat day!!  

Posted by: Sue Rosli




Saje nak tunjuk pelamin, bilik tido,crown... hehehehhe umah aku....


PAKEJ RM1600.gerbang Impian,Gerik

Inai aku..  

Posted by: Sue Rosli






Saje jer arini aku tengok2 pic dlm folder laptop aku ni..ingat nak delete jer pic2 lame..tp terjumpe plak pic2 Inai ni......bile teringat balik... syok plak masa buat inai ni...

aku buat inai ni kat kaksal... (kak erni yg kenalkan)

buat kat kak sal ni murah gile ...!! RM8 untuk bunga atas tangan saje...kat ujung jari tu boleh buh sendiri..pastu tgk cara dia buat senang jerk... so aku pun malam tu buat kat kaki aku plak... best taw buat sendiri... heheheh..adik2 aku pon tolong watkan jugak.. hehehhe.. beli inai tiub jer... baru RM4..cukup untuk ujung jari kaki n tangan n likus2 kat kaki n tapak tangan... total bajek aku untuk inai baru RM12..!! murah kan..!!

kalau kat kedai tu ari aku tanyer dah RM150..corak lebih kurang jerk...hmm.. so..aku dah jimat kat situ.. kekekek....

Anum Wedding!!  

Posted by: Sue Rosli





Tahniah !! my bes fren dah pun selamat join club aku... club Puan Mude..(MUde ker...) kekekeke...

sorry la geng...aku takleh duk lame2 kat umah ko..sbb aku ade hal lain plak pastu..tp takpe..aku dtg bawak hadiah jugak.. kekekeke


Tahniah sekali lagi...aku doakan semoga mencapai kebahagiaan dan dimurahkan rezeki hingga akhir hayat...!!

TAHNIAH!!

Ikan Lumba2 ..!!  

Posted by: Sue Rosli




24 Januari 2010
Sunway Piramid!

Ari minggu yang sangat bosan..setelah sepanjang hari2 weekday aku duduk terperap dlm umah.. ujung minggu laki aku yang baik ati lagi nsem tu bawak aku g jalan kot dekat2 jer..almaklumla..gaji pun dah semakin surut.. hehehehe... ape lagi... minggu tu ade lak event kat sunway piramid tu... kite tgk ikan lumba2... harga tiket rm45/adult.. kalau dah 2 orang..dah rm90.. makan minum dah dekat rm20.. hmm..tak jimat jugak la ujung minggu kiteorg.. hehehe..

dah masuk dalam hall tu..

tgk gelagak ikan lumba2 n singa laut... best la jugak...!! malas nak cite panjang2... tgk pic jer sudah laa... hehehehe...



Honeymoon is Bulan madu..!! yehaaa!  

Posted by: Sue Rosli

15 januari-17 januari
location: KOh Samui, Thailand

coming soon..!!

my big day part 2...  

Posted by: Sue Rosli







27 Disember 2009
RBK air panas...

huh..hari kedua aku jd raja... raja 2 hari setengah kot aku ni... tp aku seronok... bile lagi kan.. kekekeke....tema kaler hari kedua ni pulak ialah hitam dan putih.. biase la laki aku ni... suke bangat kale2 brutal cenggini... hehehe..actually kaler kegemaran aku jugak ni...hehehe

hari kedua berlalu seperti hari pertama jugak..bezanya tempat...dekat je umah mertua aku..dlm 5km jer dr umah aku..naseb baik satu daerah jer..senang sok nak balik kg beraye.. kekekekeke...

dan hari berlalu seperti biase...berlalu dan berlalu....

to be continued....

my day!!  

Posted by: Sue Rosli


26 Disember 2009
Pagi..9.30 kot
Gerbang Impian, Gerik...Kedai Wati...(kawan skul aku)

1st day aku bergelar isteri..dengan status yang baru..PUAN SYUHADA.. yuhuuuu!!! pagi2 lagi aku dah bangun...konon semangat..!! heheheh... yer la... umah aku tu dah macam2 orang ade...mak sedare..pak sedare..sepupu sepapat dan seangkatan dengannye... riuh dah pagi2..lagi2 ni adalah kenduri yg pertama keluarga encik rosli dan puan azizah buat...akukan anak sulung....so..xcited tu berlipat2 kali gande !! hehehhehe

oke... pagi2 lagi aku dah g mekap...macam biase..nadia lah yg teman aku... abg wan pon ikut... abg wan ni kazen aku... so..die la yg asyik jadi paparazi aku kehulu kehilir...mekap kat kedai wati ni pun macam semalam..rase nak terlena plak... dlam kul 11 aku dah siap sume..lengkap...theme kaler aku aritu gold cream... sewa jer baju tu...jimat kos sket... baju sewa pun aku adalah org 1st yg guna..hahaha..mmg syok arrr... ehhh...berbalik cite asal...hehehe.. aku siap mekap n dres sume jam 11 lebih...dah nak balik..suami aku kol..dia soh tunggu sebab teman dia bersiap plak..aduyai..tak sabar2 nak jumpe isteri die nieh... kekekkeke.... oke laa..syg nye pasal.. aku tunggu die sampai n bersiap... tot tet..tot tettt... dekat kul 12 lebih jugak...baru sampai umah masing2.. bersanding kat umah aku kul 1.30..lepas zohor... azab arr aku duk dlm baju sanding yg vogi de vassss tu... kekekeke... tp takpe...sekali jer seumur idop nak jadi raje...(camne la permaisuri raje kite tu ari2 duk dlm baju yg tebal2 tu) huhuhuhu... at the same time... tetamu2 aku pun dtg makan...yg jauh..yg dekat...yg dtg bawak hadiah..yg bg duit..trimasss banyak2....sebab sudi memeriahkan majlis aku... aku suke!!! lagi2 kawan2 aku yg best2 tu.. nak sebut sorang2 tak larat aku... ramai sgt yg dtg... kang tertinggal name sorang kecik ati plak... ;) i love you all laahh!!

dalam duk cerita2 ng kawan2 aku dalam bilik....(aku duk dlm bilik jer...tunggu rombongan dr lelaki...) bunyi kompang....

KEPAK..KEPAK..GEBUNG..GEBUNG.. WALLLAHH!!! kalut sume org kampung..

PENGANTIN DAH SAMPAI..!!! DJ pun umun dan lagu2 pengantin pun diputarkan.. wahhh.. syok nyee...

dan tiba masa untuk aku bersanding....

MALU...!!! sume org tangkap gambar.. kekekekeke.... (sebab aku ni mmg jenis pemalu...terperap dlm umah) erkkkkk.... kekekkeke

dah selesai bersanding..menepung tawar... dan tibalah saat yang ditunggu2...

AKU LAPARRR...!! makan arrr..!!! kekekeke
kontrol jugak la..time mkn ni..laki aku yg jenis pelahap ni pun sopan jerk makan.. maklumla..raje sehari.. hehehehhehe

adegan suap menyuap..potong kek...jumpe tetamu... wahh.. mmg sgt penat... !! dan ...

dah kul 4 dah pun..ade la jugak tetamu yg jauh dtg.. tu aku serah kat mak dan keluarga aku untuk layan.. masing2 penat..aku ade aktiviti lagi pastu...

outdoor photoshootttt...!! perghhh!!

lokasi: pulau banding
jam..petang dah...


to be continued.....




my solemnization day!!  

Posted by: Sue Rosli








25 Disember 2009- hari Jumaat
jam 8.45pm (lepas Isya')
Masjid Jamek Gerik, Perak



Aku bersiap kat kedai kak Shila dengan ditemani Nadia a.k.a kawan aku merangkap jiran sebelah rumah... kul 6 dah siap2 mandi kat rumah..aku trus pergi kedai kak shila...sebab kak shila cakap mekap nak kene amek mase yang lama, so dia soh aku dtg kul 6 lebih tapi jangan lebih kul 7.. mak hai.. punye la awal aku rase.... lepas je siap mandi.. aku dijemput oleh nadia. sampai kedai kak shila...dia soh aku duk kat kerusi tu n relax.... hmmm.. mmg sangat 'rilex'.. aku plak yang berdebar2 macam aku jer yg nak kene salam gegar tu... at the same time duk pikir mane la abg wan aku ni...merangkap official photog aku... aku mesej die..die leh melawak plak kat aku cakap masih kat epoh lagi..haishhhh..mmg nak kene betul abg wan ni.. majlis dah nak dekat die leh main2 plak... (padahal die dah ade depan kedai kak shila dat time.. saje nak cuakkan aku..tak baik tawww!!) huhuhu.. and kak shila pun start mekap aku...mmg lame..! sampai tertidur aku dibuatnye..

kul 8.00 pm...

aku dah siap mekap.... bile aku tgk cermin...'' ">wahhhhh...cantiknye aku.'' kekekekek.. ye laa.. ni la sepanjang 24thn aku hidup..aku dah rase aku ni macam artis plak..artis opera cine..!! heheehe... mmg terase berat gile muke aku ni..bertempek2 mekap... maklumla..before ni natural beauty jerkk.. wakakakakka.... then...kak shila soh aku siap pakai baju untuk akad nikah...
theme calor purple white... baju tu kalau la aku sempat g kedai ah pek timbang rasenye dekat 3-4 kilo... berat manik...! hehehehe... lepas aku pakai n siap sume...kul 8.30pm..aku balik umah dulu...tak trus g masjid..nanti org kata aku xcited plak... heheheh...tp mmg xcited actually...ekekekke

dah sampai pintu umah..sume org terpegun melihat aku.. wakakakakaka..... syok plak rasenye.... dahhhh!! cukup2 la berangan diva!...

skang mase untuk tenangkan diri...

aku pun dibawa ke masjid jamek gerik dengan menaiki kerata exora baru pakteh aku... 1st time naik exora..best juagk...

dah sampai perkarangan masjid... aku tgk ramai org..mak hai... dub dabb dub dapppp jantung aku... mata aku ni pun mule la melilau carik Mohd Khairulnizam bin Abdul Khair tu.. takut2 die tak dtg plak.. kekekek... dan akhirnye ..aku nampak jugak jejaka idaman kalbu aku tu... pucat lesi muke die.. kekekeke.... tp dicover dengan gelak tawa die dan rakan2 die tp still nampak kekecutan diri die tu.. kekekek..lawak la ko nie kheroii!!..

dan setelah selesai org semayang isya tu..aku di bawa ker dlm masjid n majlis pun bermula....

bla...bla....bla....blaa......

doa....doa....doa....

bla..bla...bla...


abah: Mohd Khairulnizam bin Abd Khair....

abg: saya....

Abah: aku nikahkan dikau dengan anakku Syuhada Binti Rosli dengan mas kawennye RM 1001.00 tunai.....(henjut)

abg: aku terima nikahnye Syuhada Binti Rosli dengan mas kawen RM1001.00 tunai..(henjut)

rakyat jelata...masyarakat setempat..jiran tetangga...saudara mara..ahli keluarga dan rakan2:SAH!!

Amin ya rabbal alaminn...Alhamdulillah......

.....
tettttttttttttttttttttttttt....dup..dup..dup... jantungpun berdenyut ..kembali normal.... kekekekekke....

dengan sekali lafaz....saye disahkan menjadi isteri kepada Mohd Khairulnizam bin Abdul Khair... yahoooo!!!

i love you lah sayang!!


ni gambar2 aku mase malam akad nikah....




miss my blog!!  

Posted by: Sue Rosli


waaahaiiii..!!
lame betul dah aku tak jenguk2 blog ni.. dah berabuk n bersawang dah pon.. kalau tepi kubur ni rasenyer dah beranak pinak hantu2 kat situ.. huhuhuhu... tettt!! ape aku merepek nieh..

pengumuman,,!!!pengumuman,,!!


AKU DAH KAWENN!!

sebab tu la cam dah takde mase jerkkk aku nak melawat blog ni....
( tipu la tu... Facebook sempat la pulak)

skang aku dah start nak rajin dah buat blog ni balik..sebabnye aku nak share ng korang sume pasal perjalanan aku dan kehidupan aku setelah bergelar PUAN..!! kekekeke...

so... aku akan post sume kenangan2 aku sepanjang aku bergelar puan ni beserta gambar yang sepatutnya dishare bersame la.. yang lain2 tak dibenarkan same sekali.. hahahaha..

k...
chow chin cau!!!nyummm...nyummm...


Extended Network Banners Related Posts with Thumbnails

meh sembang kat sini...;)


ShoutMix chat widget