About Me

.


me and sayang.... ;)

Daisypath Anniversary tickers

ma baby...;)

Lilypie Maternity tickers

cik ter...

Koh Samui,Thailand... the best location for honeymoon....  

Posted by: Sue Rosli











Jumaat...15januari2010


Hari Pertama

jam 630 pagi lagi aku dah bangun..huhuhu..SEMANGAT KESUKANAN betul!! ye arr..mane tak nye... dr mlm sebelumtu lagi hubby dah warning aku supaya siap awal sbb nak g airport kene check in 2 jam awal untuk international flite... hmmm.. 630 pun laki aku duk berdengkur lagi... takpe laaa..die bersiap cepat je..aku jer yg bersiap lambat... tp oke plak aritu..kul 7 aku dah setel sume bende..biase sejam setengah br complete... (adakah aku terlalu semngat??) heheheh...

pas make sure sume bende dah ade...check rumah... kiteorg turun dr aprtment untuk dapatkan teksi..kul 730..nasib bek ade teksi kat bawah..kalau tak kene tunggu lagi...

sampai Subang airport...tepat kul 8... dah cek in... carik money changger..tukar USD... pastu jalan... kiteorg nek firefly... kul 1030 sampai kul 1230 waktu malaysia.... kat sane dah kul 130... waktu diorg cepat sejam dr waktu kite... 2 jam perjalanan... kebas jugak arr duk lame2 dlm tu..

seronok punye hal..kiteorg tak heran.... dah sampai samui airport tu..kene interview plak ng imgresen... aduyai...macam la aku ni jahat sgt.. kekekek... tp oke arr..prosedur camtu kan biase jer kat mane2 airport... tp bnyk tanye betul depa tu..tu yg aku tak puas ati tu.. kekekke... dah setel sume interview depa tu...carik money changer lagi..tukat usd ke thai bath plak.... dah setel sume perkara penting tu.. kiteorg amek cab pergi otel...

harga cab... 500b= rm50 +- (10b=rm0.98sen kalau tak silap aku)... perjalanan dari samui airport g ke hotel lebih kurang 15-20 minit... bergantung kepada kesesakan lalulintas.. hahaha.. macam la jem sagt jalan kat samui tu... tp tu laa...sepanjang perjalanan mane de jalan besar..sume standart jalan kg kite kat Malaysia...1 link jerk...kg kite kat malaysia pun dah ade 2-4 link....heheheh

sampai hotel..kiteorg duk Chaweng cove resotel... pakej holiday firefly... aku taktau harga berapa sbb hubby yg bayarkan..tapi best arr... puas ati... layanan pun terbaik dr ladang!!.... hotel kiteorg terletak dlm town chaweng... kawasan tumpuan kat samui island tu... shopping area,hotel2 sume tepi beach,sumenye dekat je kat situ...chaweng lake pun kat situ jugak..kire tempat yg kiteorg pilih ni mmg the best arr kalau nak duduk... sume dekat... dah sampai kat hotel tu..kiteorg rehat2kan badan kejap...walaupun perut mmg lapar gile... mane makan lagi dr tadi... lepas kemas2 sket..kiteorg pon memulakan perjalanan....yeyyy!!!

kul 3 lebih...dah puas berehat dlm bilik n menikmati keindahan chaweng beach dari balkoni hotel... kiteorg pun turun bawah n sewa moto...

sewa moto (honda click versi thailand pakai minyak gasoline)...

sewa moto 200B/day... kiteorg bedal sewa 2 hari...
minyak gasolin 40b/liter... satu ari perjalan kiteorg guna dekat 4liter...
haaa..kire la sendiri baper kiteorg abes kat moto saje...hahahah

perjalan kami dimulakan dengan bismillah dan doa naik kenderaan.... hehehe..dengan niat nak g cari makan... sebelum tu kiteorg alas perut makan buah2an ..aku cam biase...beli tembikai... hubby beli papaya... harga 20B tuk 2 item tu.. same jer la ng harga kat malaysia ni...

kiteorg pun start njin n jalan carik kedai makanan halal ... sepanjang perjalanan kiteorg..banyak tempat kiteorg brenti kejap untuk snap2... antaranya kawasan BAN CHAWENG NOI.. snap2 kat view point kat cliffrock...mmg cantik..suke sangat.... pas puas tangkap gambar... kiteorg teruskan perjalanan mak hai.. mmg susah nak carik.. actually hari 1st ni kiteorg tak tau lagi tempat mana yg perlu kami tuju...cuma berpandukan map jer..kiteorg carik ade 1 kg muslim (sbb dlm map tu ade tulis muslim village)...so kiteorg trus tuju kg tu untuk cari mkn..(yakin sbb ade org melayu yg jual makanan halal).. dah la jalan ikut perjalanan yg jaoh..aku rase kiteorg dah buat perjalanan yg berbentuk hurup U....dekat 2 jam nek moto...kematu bontot aku!!!!... dah tu... sampai satu tahap... kiteorg brenti kan moto n tanye org tepi jalan tu... tgk bini die pakai tudung..yakin...!!! ni la org muslim... kekeke... hubby aku bg salam n die jawab balik..kompom..!! abg aku tanye die halal restoren... upenyer dia tak paham...!! yg die jawab 'oke..oke'.. hmm... last2... hubby wat isyarat makan n sebut perkataan HALAL... baru la die paham... then die tunjuk satu kedai ni ade tulisan halal.. so tanpa berlengah lagi..kiteorg trus menujukedai makan tu... yg kelakarnyer.. mamat tadi tu mmg tak paham inggeris upenye... nak ckp melayu lagi la tak paham...die org thai muslim...ckap thank you pun die balas OKE....OKE... hmm..takpe la mat! semuanya OKE,YES, n GOOD je..hehehe thanks ye mat sbb dah tunjuk kiteorg satu tempat untuk isi perut...

dlm kedai...
kedai dia biase jerk... masuk2... hubby kompomkan sekali lagi.. 'HALAL??' dia balas...'HALAL'... haa..ape lagi..trus order.. dah selesai order die tanyer kiteorg dr mana..kiteorg pon ckp la dr malaysia... trus dia ckp dia pun baru balik je dr malaysia... dulu dia duk padang besar..berniaga kedai makan kat sane.. hmm..ckp melayu trus arr... walaupun melayu dia tak bape nak betul sgt... janji dia paham sudah.. die pun introduce kiteorg makanan org thai.. aku biase jer..order tomyam,sayur sket,telur.. nasik putih... air sirap limau... sudah.. !! hubby plak tgk ade satu gulai ikan tu... minah tu ckp yg ni pedas sgt kalau tak tahan takleh makan... hubby aku pun order sbb die mmg suke makan pedas... perghh!! gulai ikan tu mmg pedas gile.. ibarat kite makan n ratah cili padi sambil tgk tv..tp aku rase lagi pedas...org thai kan mmg suke padas... hubby aku pun dengan konfiden boleh hirup cam takde aper2 jer... aku tak makan sgt sekadar rase ujung2 lidah je sbb perut aku ni tak tahan pedas..tkut cirit plak nanti.. dah kenyang..kiteorg tanyer sket kat minah tu tempat2 lain yg ade jual halal food... die pon cite tempat2 yg ade.. upenyer kiteorg mkn tu bukannye kg melayu.. kiteorg dah terlepas ke daerah NATHON.. kg melayu tu daerah HUA THANON.. kalau dari CHAWENG tu dekat sgt..tp sbb jalan ikut jalan besar jer.. lagi suku perjalanan jer kiteorg dah bleh lengkapkan travel satu pulau... mmg dasat aritu... huhuhu... kedai yg aku makan tu kalau korang nak pegi nanti die betul2 depan jetty (tempat org naik ferry nak pegi tanah besar... senang jer cari tempat tu kalau dah tau jetty kat mane...

dah kenyang... kul 7 lebih kiteorg start balik... ikut jalan yg sepatutnye kiteorg jalan.. dekat jer..tak sampai sejam... dah sampai hotel.. mandi2 n rehat sekejap sbb terlalu kenyang...

dah malam ni....kiteorg balik otel n mandi2... then jalan2...tgk kehidupan manusia thailand waktu mlm.. syok ooo... siang lelaki tulin..bila malam menjelma.. bertukarrrr jd sailormoon.. wkakakak... ramai jugak bapok2 malam tu.. lagi2 kat bar.. restoren2 xclusve..tepi2 jalan pon ade... ape lagi..snap2 la...!!!

dah penat..balik otel..mlm tu hubby aku dah start wat hal.. sakit perut... haaaa... tu laaa... makan lagi bende2 pedas camtu... kan dah sakit... hahaha... igtkan malam tu nak g party sbb kat Samui bile bulan penuh diorg de wat FULL MOON PARTY...tp tak jadi g,bg hubby aku rehat sbb sakit perut...ciann die....;( hehehe

HARI KEDUA....


pagi2 lagi aku dah bgn dengan harapan dapat mulekan perjalanan untuk travel satu pulau... tp hubby aku dekat 20x dia cirit upenyer time aku tido semalam... sian nyer... tu laa..degilll!!! hmm..aku pun wat la oat n bg dia mkn panadol versi siam... mmg kuat ubat die..500mg...kalau kat malaysia ni tak lepas jual nieh... tp still tak oke jugak hubby aku... sampai la petang...
tapi pagi tu aku mintak kebenaran dia untuk keluar pusing2 chaweng town... sementara dia rehat dlm bilik...

aku pun pusing2 chaweng town n snap2 pic town chaweng sampai la ke chaweng lake ... takut jugak jalan sorang2 tempat org ni.. tp tak kisah sgt sbb ramai org... kat samui ni aku dah rase mcm kat tempat org putih plak sbb nyer bilangan mat minah salleh lagi ramai dr penduduk thai... dah puas pusing2..aku balik hotel... n tgk hubby still tido lagi... perut aku dah laparrr sgt ni...mane nak carik makanan halal ni....takkan nak pegi jao2 tu lagi... ;(

balik bilik aku masak meggi..nasib bek ade bawak bekal sket... heehhe... at the same time..kesian aku tgk hubby... dah pucat lesi dah..takde tenaga...

last2 kiteorg turun jugak kat farmasi bawah tu... beli kan ubat antibiotik... kalau korang nak taw.. kat samui ni..paling banyak sekali kedai ialah farmasi and supermart... rasenyer farmasi diorg tu selang 5 kedai..farmasi lagi..selang lagi..farmasi lagi... so..tak payah takut kalau sakit.. keekekek

dah petang sikit dlm kul 4 lebih time thailand.. hubby dah boleh jalan2... so kiteorg jalan2 ke BO PHUT plak... kat sini pun ade muslim vlge jugak...kiteorg beli ayam golek... tapau wat makan dlm bilik... sepanjang perjalanan... banyak tempat kiteorg g... antaranya...PAGODA kHO HUA JOOK .. BIG BUDDHA, CLIFFROCK, GRANDFATHER ROCK, GRANDMOTHER ROCK, CHAWENG LAKE, n banyak lagi.. sepanjang perjalanan hari ni yg singkat tu kiteorg lalu tepi pantai jerk.... mmg puas ati...

mase kat PAGODA KHO HUA JOOK tu.. kiteorg kat atas bukit tu bleh nampak view sume kawasan especially CHAWENG AREA.. mmg sangat cantik.... kat BIG BUDDHA tu plak tempat org buddha sembahyang... lalu jer la... CLIFFROCK tu tempat view top point kalau nak skodeng minah2 saleh.. kekeke... kat ROCKY BEACH plak kiteorg melawat tempat nama GRAND FATHER n MOTHER rock.. batu ni menyerupai tettt org laki n tettttt org pompuan.. dats y la depa buh name camtu.. hehehe.. tp betul laa..lebih kurang bentuknye.. kekekeke....

dah puas berjalan... kiteorg pon balik ke hotel... mandi2 n rehat2..siang td dpt la jugak aku paw laki aku beli baju,rantai n sepende die.. kekekek.. kiteorg pon makan la ayam golek yg kiteorg tapaw tadi.. habis..seekor yama... 2 org makan..punye la lapo.... kesian.... ehehehe..mlm tu dah siap mandi.. kiteorg jln2 tepi beach plak... hehehe... ;)

dah penat jalan... kiteorg balik tido.. krohhhhh...krohhhhhh...

HARI KETIGA...


bangun..bangun.. sarapan.. hehehe..siap2 mandi n kemas2 sket bilik tu...kiteorg turun sarapan kat restoren otel.. nak makan lebih2 takut plak.. kiteorg makan roti n jus jerk...

dah siap makan balik bilik..kemas ape yg patut sbb nak balik Malaysia dah....

so sad... best sgt kat sini...
pas cek ou..naik cab... trus g airport....

balik malaysia... bye bye SAMUI!!! muahh!

This entry was posted on 11:43 PM . You can leave a response and follow any responses to this entry through the Subscribe to: Post Comments (Atom) .

0 comments

Post a Comment


Extended Network Banners Related Posts with Thumbnails

meh sembang kat sini...;)


ShoutMix chat widget